Co zrobić z tłustą cerą?

Kącik nie tylko dla kobiet - dzielimy się doświadczeniami i wrażeniami dotyczącymi nowych kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych.
Agneshka1998

Co zrobić z tłustą cerą?

Post autor: Agneshka1998 »

Dziewczyny, witajcie wszyscy. Wiem, że wiele osób boryka się z problematyczną cerą tłustą. Ja też tak długo cierpiałem. Do tej pory w jednym z katalogow Avon nie znalazła idealnej maski dla swojej skóry. Maska głęboko oczyszcza pory i dobrze matuje skórę. Poradziłem wszystkim moim znajomym, bardzo im się podoba w ogóle maseczka z serii PURE SKIN. Spróbuj, na pewno Ci się spodoba, nadal będziesz mnie pamiętać. Maseczkę należy nakładać na czystą skórę. Po masce ważne jest, aby użyć kremu nawilżającego. Zauważyłam też, że takie zabiegi najlepiej wykonywać wieczorem, jest to bardzo relaksujące po długim dniu.
Awatar użytkownika
tratatata

Re: Co zrobić z tłustą cerą?

Post autor: tratatata »

Podstawa przy tłustej cerze to nawilżanie. Nie wiem czemu niektórzy myślą, że lekarstwem na nadmierne wydzielanie sebum jest wysuszenie skóry. To naprawdę tak nie działa. Jak ja mam coś polecać to dobre kosmetyki nawilżające a poza tym dopiero matujące. Ja nie mam klasycznej cery tłustej ale mieszaną. I miejscami ona też wymaga odpowiedniego zmatowienia ale cała potrzebuje nawilżenia. Pomaga mi bardzo krem serum z Herbapol Polana do cer mieszanych, skóra wygląda dobrze, jest nawilżona i nie świeci się. A do tego krem pomaga walczyć z niedoskonałościami.
densy

Post autor: densy »

Ja jakiś czas temu znalazłam po długich poszukiwaniach krem bb do cery tłustej https://schrammek.com.pl/product/mini-b ... y-tlustej/ :) I go uwielbiam! sprawia, że mam naprawdę zadbaną i ladną cere
Kamila93

Post autor: Kamila93 »

Też mam cerę tłustą i jej pielęgnacja wymaga sporo zachodu. Na szczęście wiele ciekawych produktów można znaleźć online. W sumie chyba najbezpieczniej kupować w drogerii internetowej, dlaczego warto napisano tutaj https://salonurody-lochow.pl/drogerie-i ... eci/b_ixsj. Cera tłusta wymaga specjalnej pielęgnacji, aby utrzymać jej równowagę. Pierwszym krokiem jest delikatne oczyszczanie skóry za pomocą łagodnego żelu lub pianki oczyszczającej, aby usunąć nadmiar sebum i zanieczyszczenia. Następnie warto zastosować tonik o łagodnym działaniu, który zwęża pory i przywraca pH skóry. Nawilżanie jest ważne nawet dla cery tłustej, więc wybierz lekki krem nawilżający, który nie obciąża skóry. Unikaj ciężkiego makijażu, a jeśli musisz się malować, wybierz produkty o lekkiej konsystencji i bez olejów. Regularne złuszczanie pomaga usunąć martwe komórki skóry i odblokować pory, więc wybierz delikatny peeling lub kwas salicylowy. Ważne jest również unikanie dotykania twarzy, aby nie wprowadzać na nią bakterii i zanieczyszczeń. Zadbaj o zdrowy tryb życia, który obejmuje zdrową dietę, odpowiednią ilość wody i minimalizację stresu. Pamiętaj, że każda skóra jest inna, więc dostosuj pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. Przy cerze tłustej trzeba bardzo uważać, bo niektóre substancje mogą powodować nasilanie się dolegliwości. Sama muszę bardzo uważać i unikać niektórych produktów. Niestety na stałe musiałam zrezygnować z makijażu i stosuję go bardzo rzadko, tylko w zasadzie na jakieś okazje.
Awatar użytkownika
Halna

Post autor: Halna »

Na pewno przyda się dobre oczyszczanie skóry, robione regularnie, poza tym są też specjalne kosmetyki, zwłaszcza kremy do tłustej skóry. Na pewno warto byłoby z nich korzystać.
gavva

Post autor: gavva »

warto się wybrać do dermatologa, mój jest fanem kosmetyków robionych na receptę, już nie raz mi zapisywał takie kosmetyki, mam blisko doz i u nich bez problemu takie kosmetyki da się zrobić
marla

Post autor: marla »

Popieram, dobrze się wybrac do lekarza, dermatolog sprawdzi co i jak, przepisze odpowiednie leki. Jeśli nie bedzie gotowych dostępnych leków, to przepisze leki recepturowe. U mnie okazały się bardzo skuteczne, a recepty bez problemu realizowałam w dozie.
hankii

Post autor: hankii »

Dobra pielęgnacja to przede wszystkim wybór produktów, które w stu procentach spełnią oczekiwania naszej skóry, a jednocześnie będą spełniać swoją rolę . Dlatego warto jest wybierać ekologiczne produkty do pielęgnacji, których na rynku nie brak Choćby tutaj https://balneokosmetyki.pl/ Taka opcja jest rozwiązaniem bardzo dobrym, szczególnie na dłuższą metę.
Wojtas

Post autor: Wojtas »

Prywatne centra medyczne oferują zaawansowane opcje leczenia chorób tarczycy, włączając diagnostykę, terapię hormonalną oraz chirurgię. Usługi dostępne na https://zdrowie.pzu.pl/ zapewniają pacjentom dostęp do specjalistów endokrynologów, którzy mogą skutecznie zarządzać różnymi zaburzeniami tarczycy.
olaLA

Post autor: olaLA »

Mi pomaga mycie twarzy delikatnym kosmetykami tj pianką o twarzy Ceramides od Eveline. Gdy myłam silnymi kosmetykami to one na chwilę oczyszczały skórę żeby po chwili potłuściła się jeszcze bardziej. Dlatego zmiana strategii - delikatne mycie. I to działa, skóra już jest mniej tłusta, a silny kosmetyk raz w tygodniu (kwasy)
ODPOWIEDZ