Przedszkolak sika do łóżka

Borykasz się z codziennymi trudnościami? Nie wiesz jak sobie poradzić w trudnej sytuacji? Opowiedz, co Cię gnębi, a postaramy się Ci pomóc!
Awatar użytkownika
enoi

Przedszkolak sika do łóżka

Post autor: enoi »

Spotkała się któraś z Was może z takim problemem? Kurcze, ja zaczynam się coraz bardziej niepokoić, mama i teściowa powtarzają, że syn z tego wyrośnie, ale moim zdaniem pięciolatek już nie powinien moczyć łóżka w nocy....
Awatar użytkownika
Brenda

Re: Przedszkolak sika do łóżka

Post autor: Brenda »

A powiedz, czy to jest problem stały, czy pojawił się niedawno? Jak to jest w ciągu dnia? Też się moczy, czy problem jest tylko w nocy? przyczyn może być wiele, moim zdaniem warto wybrać się do lekarza i powiedzieć mu o problemie. Nie czekałabym na "aż z tego wyrośnie"
marg1

Post autor: marg1 »

Niestety to dosyć powszechny problem... Wejdź na https://suchyporanek.pl/, strona naprawdę wyczerpuje temat, dla mnie też była wsparciem, bo nie zdawałam sobie wcześniej sprawy ile matek boryka się z tym problemem.
Awatar użytkownika
finka

Post autor: finka »

Zdecydowanie cokolwiek Cie niepokoi, idź do lekarza i zrób badania. Jeśli zostaną wykluczone poważniejsze przyczyny, można spróbować na przykład z alarmem wybudzeniowym
Awatar użytkownika
Brenda

Post autor: Brenda »

No właśnie już coś kiedyś obiło mi się o uszy o tym alarmie wybudzeniowym, ale szczerze nie do końca ogarniam jak miałoby to działać. przybliżysz?
marg1

Dziecko ma do majtek przyczepioną sondę i w momencie wykrycia wilgoci wydobywa się dźwięk, na który budzi się i może skończyć siku w toalecie. To tak w skrócie. Z czasem dziecko wypracowuje w sobie taki nawyk budzenia na siku i można alarm odstawić.
Awatar użytkownika
enoi

Dzięki dziewczyny za rady i słowa wsparcia. A przede wszystkim za polecenie Suchego poranka, sporo poczytałam, sporo się dowiedziałam. Możecie powiedzieć, czy któraś z Was korzystała z tej aplikacji, która jest tam do pobrania?
Awatar użytkownika
Wrex

Post autor: Wrex »

Czasem jest taki regres, że dziecko się moczy, nic w tym złego
marg1

enoi pisze: ↑23 sty 2020, 15:02 Dzięki dziewczyny za rady i słowa wsparcia. A przede wszystkim za polecenie Suchego poranka, sporo poczytałam, sporo się dowiedziałam. Możecie powiedzieć, czy któraś z Was korzystała z tej aplikacji, która jest tam do pobrania?
Tak, bardzo fajna aplikacja, która pomaga w uporządkowaniu wszystkich danych, no i nie zgubisz tego, masz to w telefonie (no chyba, że telefon zgubisz;) Dzienniczek prowadziłam dla własnej obserwacji, a wcześniej przydała się też na wizycie u lekarza, który o te wszystkie rzeczy pytał.
Awatar użytkownika
finka

Dziewczyny, o alarmie sporo i w przystępny sposób macie tutaj: https://suchyporanek.pl/czesto-zadawane-pytania
Awatar użytkownika
Gocha

Post autor: Gocha »

Nic w tym dziwnego, takie rzeczy się zdarzają nawet starczym dzieciom. Warto pamiętać, że nie każde dziecko uczy się szybko kontrolować potrzeby fizjologiczne podczas snu, niektóre zasypiają i śpią jak kamień. Można sobie poczytać na blogu jak wychować dziecko, ale w tym temacie to przede wszystkim cierpliwości!
Awatar użytkownika
finka

Nie zgodzę się. Po 5 roku życia już nie ma co czekać aż samo minie, a dziecko wyrośnie, bo problem może być większy. Może być potrzebne specjalistyczne leczenie, farmakologia itp. Poczytaj na www.suchyporanek.pl, bo problem wcale ne jest tak błahy jak się niektórym może wydawać.
Awatar użytkownika
enoi

No ściągnęłam sobie tę aplikację z suchego poranka i zaczęłam zapisywać jak często zdarza się moczenie, to spore ułatwienie. Zobaczymy :)
marg1

Tak i na wizycie u lekarza też się przydaje. Warto prowadzić też zapisy dla własnej obserwacji.
ODPOWIEDZ