Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby?
Jak motywujesz się na co dzień? Skąd bierzesz energię do działania? Jesteś freelancerem i zmagasz się z motywacją do pracy w domu? Zajrzyj tutaj.
- Stokrotka
Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby?
Ostatnio zmarła osoba, która była dla mnie jedną z ważniejszych osób w życiu. Zastanawiam się, jak poradzić sobie z uczuciem pustki i smutku. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
- Sulima94
Re: Jak poradzić sobie ze śmiercią bliskiej osoby?
Według mnie najlepszym sposobem na uporanie się ze smutkiem jest profesjonalna psychoterapia. To kilku tygodniowy lub nawet kilkuletni proces, ale pomaga uporządkować różne wewnętrzne sprawy.
- Dobrochna-71
Post autor: Dobrochna-71 »
Uczęszczałam kiedyś na terapię do Poradni Salomon w Łodzi. Dzięki pracy z terapeutą udało mi się wyjść z depresji spowodowanej śmiercią matki. Może i Tobie pomoże psychoterapia?
- Trimp
Sytuacja nie jest łatwa i czasami ciężko jest sobie samemu z takimi rzeczami poradzić. Jednak wydaje mi się , że może wideoterapia online bedzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Nie musisz nigdzie jeżdzić bo wszystko odbywa się na spokojnie online.
- Rubikon
Ze swojego doświadczenie wiem, że nie ma odpowiedniego sposobu na to. Po prostu trzeba odczekać pewien czas i przejść spokojnie żałobę po stracie bliskiego. Znam osobę, która z rozpaczy nawet wpadła w uzależnienie alkoholowe i wcale nie są to odosobnione przypadki. Wówczas pozostaje zgłosić się na terapię. Słyszałam, że Ośrodek Terapii Uzależnień Nefo jest najlepszy w naszym kraju pod tym względem.
- reiva
ojj to bardzo truydny temat, ja t5ez nie poradzilam sobie z taka strata sama, potrzebowalam wsparcia. na pcozatku sie nieco stresowalam bo nigdy wczesniej na psychoterapii nie byłam ale przelamalam strach i umowilam sie na spotkanie. terapeuta juz od pietrwszej chwili wzbudzil we mnie zaufanie i zaczelismy rozmowy. okazalo sie, ze smierc bliskiej mi osoby to nie jedyne co sprawialo mi bol mi mnie blokowalo na innych. wyszly rozne sprawy, o ktorych rozmawialismy, ktore przepracowalismy, zajelo to troche czasu ale bylo warto, otworzylam sie, zaufalam i dalam sobie pomoc. korzystalam z pomocy terapeuty z poradni Rymkiewicz System https://olgarymkiewicz.pl/oferta/psycho ... -psycholog. maja poradnie we Wroclawiu ale prowadza tez konsultacje online.
- tratatata
Bez pomocy psychologa może być ciężko. Znacie w Warszawie poradnię https://psychoterapiacotam.pl/ ? Moja mama po śmierci taty do nich chodziła na terapię. Nie mogła sobie w ogóle dać rady. My mieszkaliśmy daleko dlatego aż tak nie odczuliśmy jego odejścia jak ona. Na szczęście z wizyty na wizytę było tylko lepiej. Mama zaczęła się nawet uśmiechać. Nie wiem jak byłoby bez terapii.
- Cysia55
Spędzaj dużo czasu z bliskimi, zrób sobie kilka dni wolnego, może gdzieś wyjedź. Pomaga także konsultacja z psychologiem, czasem warto się wygadać. Ale szczerze to potrzeba przede wszystkim czasu 

- emka
Mi też wydaje się, że terapia u psychologa może być w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem. Jednak warto wiedzieć, do kogo najlepiej wybrać się w takiej sytuacji. Myślę, że dobrym wyborem będzie psycholog, seksuolog Warszawa Dominik Haak: https://dominikhaak.pl/ .
Post autor: Paulinuś »
Ciężko jest pogodzić się z odejściem osoby bliskiej. Jedni sami są w stanie sobie z tym poradzić a inni nie. Dlatego też warto pomyśleć o poproszeniu o pomoc do jakiegoś dobrego psychologa. A tak się składa, że ja poszukuję takiego psycholog warszawa bo ja jak ja daję sobie z tym radę, ale za to moja siostra już nie. Dlatego też chciałabym jakoś jej pomóc i zaprowadzić do psychologa
Post autor: Agaś »
Śmierć bliskiej osoby zawsze jest przygnębiająca. Człowiek stopniowo zdaje sobie sprawę, że wszystkie spędzone wspólnie chwile już nie wrócą. Po pewnym czasie musimy jednak uświadomić sobie, że należy rozpocząć normalne życie, nie myśleć o bolesnych przeżyciach. Jeśli się tak nie stanie, warto odwiedzić gabinet psychologa, który pomoże nam się uporać ze smutkiem i cieszyć się każdym dniem. Ja mogę polecić klinikę Psychomedic Warszawa. Pracujący tam specjaliści są bardzo sympatycznymi i pogodnymi osobami. Posiadają bogate doświadczenie w leczeniu wielu problemów, terapia w tym miejscu przynosi świetne efekty. Warto skontaktować się z nimi pod numerem telefonu 22 253 88 88.
Post autor: wiśnia »
Czasami trzeba po prostu porozmawiać o tym z profesjonalistą, który doskonale wie jak nas przeprowadzić przez żałobę. Dobrze by było poszukać psychoterapeuty lub psychologa. W Krakowie mogę doradzić doktora Dariusza Rudasia. Sama do niego chodzę z moimi problemami.
Post autor: elizaa »
Rozważam https://justynasabala.pl/ od jakiegoś czasu. Słyszałam, że oferowana tam terapia jest prowadzona na wysokim poziomie profesjonalizmu, a co ważniejsze, można tam liczyć na znaczące wsparcie. To dla mnie kluczowe.
Post autor: percept »
Żałoba to naturalny proces dotykający nas wielokrotnie w ciągu życia. Śmierć bliskiej osoby często jest zaskakująca i zazwyczaj nie jesteśmy na nią przygotowani. Warto w takich sytuacjach kiedy już zupełnie nie radzimy sobie z emocjami i proces ten się przedłuża, możemy skorzystać z pomocy psychologa lub psychoterapeuty.
Post autor: Gość »
Z myślą o tych, którzy poszukują pomocy terapeutycznej lub psychologicznej, została stworzona strona https://psychologuj.pl/specjalisci/ umożliwiając łatwy i bezpośredni dostęp do wykwalifikowanych specjalistów wszystkich najważniejszych nurtów psychoterapii praktykowanych w Polsce.
Przejdź do
- Forum
- ↳ Porady - pytania i odpowiedzi
- ↳ Filozofia życiowa
- ↳ Cytaty
- ↳ Edukacja - szkoły językowe, edukacja szkolna
- ↳ Jakie znasz języki
- ↳ Kursy, szkolenia, dokształcanie
- ↳ Tłumaczenia
- ↳ Newsy ze świata
- ↳ Newsy z Polski
- ↳ HOT plotki - Gwiazdy - Influencerzy